Pääsin eilen puhumaan Vihdin kunnan Säpinää someen, yrittäjä -koulutuksessa lempiaiheestani eli kuinka ottaa parempia kuvia älypuhelimella. Koska esitykseni perustui kuviin ja kerrontaan, eivätkä kaikki kiinnostuneet päässeet paikalle, kokoan vinkkini tähän.

1. Miksi puhelimella?

Sanotaan, että paras kamera on se, joka on aina mukana. Puhelin on monella meistä suurimman osan ajasta jopa käsien ulottuvilla. Puhelimen kameraa on helppo ja nopea käyttää, ja sillä tulee – varsinkin valoisassa – teknisesti kelpo kuvia. Puhelinkameroiden tekniikka on kehittynyt huimasti, eivätkä puhelimilla otetut kuvat välttämättä häviä kameroilla otetuille, ainakaan jos niitä katsotaan näytöltä.

2. Puhdista linssi

Kameran linssi kannattaa puhdistaa AINA ennen kuvaamista. Siihen ehtii kummasti kertyä rasvaa ja roskia käsistä, pöydältä, taskusta, kassista, ja likaisen linssin läpi tulee sameita kuvia. Paras väline pyyhkimiseen on linssin- tai silmälasienpuhdistusliina, mutta hätätapauksessa puhdas paidankulmakin käy.

3. Asento!

Puhelimella on helppo nappailla kuvia vaikkapa yhdellä kädellä, mutta tärähdysvaara on suuri. Vakaan kuvausasennon saat, kun pitelet puhelinta kahdella kädellä, tuet käsivarret vartaloon ja vartalon vielä esimerkiksi pöytään tai ovenpieleen.

4. Etsi (päivän)valoa

Mielestäni parhaat kännykkäkuvat syntyvät päivänvalossa. Piste. Toki keinovaloakin voi käyttää, mutta puhelimen salamasta tuleva valo on kovaa ja kirkasta ja tavallisten lamppujen valo hyvin keltaista. Nykyisillä puhelimilla saattaa hämärässäkin saada hyviä kuvia, mutta kannattaa muistaa, että kuvaan muodostunee silloin kohinaa eli rakeisen näköistä pintaa.

Värilämpötilat

Päivänvalo

Hämäräkuvaus

5. Zoomaa jaloillasi

Puhelinten kameroista löytyy zoomi, mutta vältä sen käyttämistä, sillä se heikentää kuvan laatua roimasti. Sen sijaan mene lähelle. Se saattaa tuntua vaikealta, mutta totut kyllä. Nykyisillä älypuhelimilla saa parhaimmillaan huikeita lähikuvia.

Lähikuva

Lähikuva

Lähikuva

6. Käytä ruudukkoa

Olet ehkä kuullut puhuttavan kultaisesta leikkauksesta? Silmä lepää, kun kuva-ala jaetaan sen mukaan suunnilleen suhteessa 2:3. Kultaisesta leikkauksesta ei tarvitse stressata, kun käytät kameran ruudukkoa. Tärkein asia kannattaa sijoittaa kolmannesosien risteyskohtaan. Joskus sen voi sijoittaa keskelle. Ruudukko auttaa myös kuvan suoristamisessa ja symmetrian luomisessa.

Ruudukko

Ruudukko

7. Rauhoita tausta

Olen huomannut, että kuvissa vähemmän on enemmän. Mitä yksinkertaisempi kuva on, sitä helpompi tärkein asia on nähdä. Tämä kannattaa huomioida erityisesti tuotekuvia suunnitellessa. Taustan valinnassa voi käyttää mielikuvitusta. Taustana voi toimia esimerkiksi pöytä, tuoli, seinä, parketti, matto, ruokapöydän tabletti tai kirppikseltä löytynyt verho.

Taustan valinta

Taustan valinta

8. Luo syvyyttä

Ulottuvuudet luovat kuvaan mielenkiintoa. Silmä tykkää, kun on jotain, mitä seurata: tie, polku, tyhjä tila, peräkkäin asetellut tavarat tai tarjottavat.

Syvyys

Syvyys

9. Kokeile kuvakulmia

Aina käsien taso ei ole toimivin kuvakulma. Kannattaa kokeilla kuvan ottamista ylhäältäpäin, alhaaltapäin tai kohteen tasolta.

Kuvakulma

Kuvakulma

10. Jälkikäsittele kuvat

Toisinaan kuva on sellaisenaan bueno, mutta jos tuli heikompi laukaus, voi kuvaa parannella. Itse säädän yleensä vähintään kuvan kiertoa, jos kuva ei ole suorassa, rajaan ylimääräistä pois, lisään kirkkautta ja kontrastia ja vaalennan varjokohtia ja terävöitän kuvaa. Hyvä kuvankäsittelysovellus on Snapseed, jonka voi ladata ilmaiseksi App Storesta tai Google Playstä.

Jälkikäsittely

On helppo sanoa, millaisia kuvien pitäisi olla tai ei pitäisi olla, mutta tärkeintä on, että harjoittelet ja luot oman tyylisi. Vain kuvaamalla oppii kuvaamaan.

Anni

Facebook
INSTAGRAM