Aika usein kuulen, kuinka vaikeaa kirjoittamisen aloittaminen on. Tyhjälle paperille – tai ruudulle – ei synny mitään, vaikka kuinka yrittäisi. Valkoisen paperin kammo on tuttu minullekin, mutta olen oppinut luovimaan sen yli.

Nämä vinkit saattavat auttaa, jos writer’s block iskee.

  1. Muista, että kirjoittaminen on prosessi. Tuskin kukaan luo täydellistä tekstiä kerralla alusta loppuun. Voit aloittaa prosessin esimerkiksi muistiinpanojen puhtaaksikirjoittamisesta. Sen jälkeen voit kirjoittaa luonnoksen, jota hiot paremmaksi ainakin kerran tai kaksi. Oikoluku kannattaa jättää viimeiselle kierrokselle.
  2. Virittäydy kirjoittamiseen kokoamalla avainsanoja tai -lauseita vaikkapa miellekartaksi tai listaksi. Rakastan itse listoja, sillä niiden sisältöä on helppo siirrellä ruudulla oikeaan järjestykseen. Joskus niistä saa aikaan vahvat luut, jotka tarvitsevat vain hieman lihaa ympärilleen, ennen kuin tekstiluonnos on valmis.
  3. Lähde liikkeelle helpoimmasta kohdasta. Itselleni alku on yleensä hankalin, ellei mielessä loista kirkas kuningasidea. Niinpä aloitan kirjoittamisen useimmiten keskivaiheilta. Siitä etenen tekstin loppuun, sieltä alkuun ja lopuksi otsikoihin.
  4. Voit myös aloittaa otsikoista. Kun pää- ja väliotsikot ovat ainakin työniminä paperilla, on kätevää alkaa koota sisältöä niiden alle.
  5. Nuku yön yli. Työn alla oleva teksti kannattaa jättää muhimaan alitajuntaan. Parhaassa tapauksessa lauseet suorastaan ilmestyvät eteesi seuraavana päivänä tai ainakin näet jo kirjoittamasi tekstin selkeämmin kuin eilen.

Kaikessa voi kehittyä.

Anni

Facebook
INSTAGRAM