Tietokoneeni kosahti runsas viikko sitten. Ihan varoittamatta sen päivät eivät päättyneet. Jo jonkin aikaa tuuletin oli huutanut raastavasti, ja pariin kertaan kone oli nikotellut käynnistysvaiheessa. Täytyy myöntää, että viikko ilman tärkeintä työvälinettä vaikutti haastavalta, mutta osoittautui varsin antoisaksi. Mitä opin?

  • Varmuuskopioinnin tärkeyttä ei voi koskaan korostaa liikaa. Onneksi olin ajastanut koneeni sisällön kopioitumaan ulkoiselle kovalevylle kerran päivässä. Sieltä se oli helppo palauttaa. Menetin vain kaksi lyhyttä tekstiä, jotka olin kirjoittanut koneen leviämistä edeltävänä iltana. Niistä minulla onneksi oli tulosteet. Ulkoista kovalevyä varmempi ja kätevämpi olisi tietysti pilvipalvelu. Vinkkaa, jos voit suositella jotain!
  • Varakone kannattaa pitää aina valmiina. Minullakin piti olla, mutta Windows oli kuin olikin lopettanut XP-käyttöjärjestelmänsä tuen, eikä kone enää toiminut.
  • Yrityskoneet ovat tilaustuotteita. Vaikka olin arvellut koneeni lopun lähestyvän, en ollut päättänyt, millaisen haluaisin seuraavaksi. Pari päivää käyttöjärjestelmää, kokoa, prosessoria, muistia ja kiintolevyä mietittyäni läksin reteästi kauppaan. Markkinajohtajan hyllystä löytyi tasan kaksi speksini täyttävää mallia. Niistä toinen painoi kuin tiiliskivi, ja toinen ylitti budjettini reippaasti. Takaisin kotiin päästyäni tilasin sopivan koneen verkosta. Kuulopuheiden takia en uskaltanut jättää toimitusta Postin varaan, vaan noudin itse tilaukseni Turusta.
  • Yllättävän monen työn hoitaminen sujuu tabletilla ja älypuhelimella. Viikon aikana tehokäytössä olivat tietysti sähköposti- ja internet-sovellukset. Suurin osa verkkosivustoista on nykyään reponsiivisia ja mukautuu hyvin mobiililaitteille. Se on hyvä, sillä Googlekin suosii hakutuloksissaan responsiivisia sivustoja. Facebook-sovelluksella ehdin normaalikäytön lisäksi aloittaa yhden mainoskampanjan. Mainoksen tein Canvalla. Kaikki tarvittavat kuvat löytyivät mobiililaitteisiin yhdistämästäni Dropboxista. Uudet kuvat otin iPhonen kameralla ja käsittelin Instagramilla. Taulukointi ja laskeminen onnistuivat Google Sheets -sovelluksella.
  • Asioilla on taipumus loksahtaa paikoilleen. Juuri tällä viikolla yhtään taitto- tai piirtotyötä ei ollut kesken, eikä kukaan tilannut uusia. Lapsellakin oli vesirokko, joten pystyin keskittymään pienen potilaan hoitamiseen. Kun ei istu tuntikausia päivässä koneella, on yllättävän paljon aikaa suunnitella tulevaa ja kirjoittaa ajatuksiaan paperille.

Anni

Kuva: pexels.com

Facebook
INSTAGRAM