Tänään vietetään kansainvälistä selkeän kielen päivää. Päivän tarkoituksena on suunnata huomio erityisesti virkakielen selkeyteen ja ymmärrettävyyteen. Sen innoittamana kokosin omat vinkkini selkeän kielen kirjoittamiseen.

  • Mieti, mikä on tekstisi kohderyhmä. Millaiseen kieleen se on tottunut? Millaista tekstiä se ymmärtää helposti? Valitse tekstin tyyli kohderyhmän mukaan.
  • Yksi yliopisto-opintojeni suurimmista opeista oli, että kaiken voi sanoa yksinkertaisemmin. Tekstillä ei yleensä tarvitse hienostella, eikä kannatakaan, jos se vaikeuttaa tekstin ymmärtämistä. Mikäli joudut käyttämään erikoisia sanoja, selitä lukijalle, mitä ne tarkoittavat.
  • Vähemmän on enemmän. Käytä lyhyitä, yksinkertaisia virkkeitä. Äidinkielen opettajani ohjeisti ylioppilaskirjoituksiin, että 16 sanaa virkkeessä on liikaa. 10 sanaa on ihanteellinen määrä, sillä sen verran lukija pystyy omaksumaan kerrallaan. Tämä on hyvä ohje, varsinkin jos kirjoitat näytöltä luettavaa tekstiä. Pidä myös kappaleet lyhyinä.
  • Suosi tekijöitä ja tekemistä. Kirjoita suoraan kuka teki ja mitä hän teki. Mieluummin ”Toimitusjohtaja ehdotti kokouspaikkaa” kuin ”Kokouspaikasta tehtiin ehdotus toimitusjohtajan toimesta”.
  • Kuvittele itsesi lukijaksi ja lue teksti ajatuksella. Muokkaa kaikki ne kohdat, jotka tuntuvat vähänkin epäselviltä tai monimutkaisilta. Tarkasta teksti vielä kerran.

Tässäkin harjoitus tekee mestarin. Opit varmasti!

Anni

Facebook
INSTAGRAM